Skip to content Skip to footer

Co jeść stosując dietę niskokaloryczną?

Dieta niskokaloryczna polega na spożywaniu małej ilości kalorii w ciągu dnia (maksymalnie 1500 kcal). Efektem tej diety jest utrata sporej ilości kilogramów, należy jednak pamiętać, że można ją stosować maksymalnie 4 tygodnie. W przeciwnym wypadku może ucierpieć nasze zdrowie.
Stosując tę dietę należy spożywać określone ilości białek, tłuszczy i węglowodanów. Nie można doprowadzić do niebezpiecznych niedoborów witamin i minerałów.

Białko — najważniejszy składnik diety

Białko odgrywa bardzo ważną rolę w diecie niskokalorycznej. Przyśpiesza ono przemianę materii, oznacza to, że pobudza organizm do szybszego spalania tkanki tłuszczowej. Choć jest tak ważne to w zbyt dużych ilościach może być szkodliwe dla organizmu. Powinno stanowić około 15% dziennej porcji energii.
Białko znajduje się w chudym mięsie i wędlinach, jajach, rybach, mleku oraz nabiale. Nabił jest źródłem wapnia, który jest bardzo ważny w procesie odchudzania.

Tłuszcze — jakie wybierać w diecie niskokalorycznej?

Kolejnym niezbędnym składnikiem diety są tłuszcze. Powinny one stanowić około 30% dziennego zapotrzebowania na energię. Do organizmu dostarczane są w postaci widocznej (olej, masło) oraz ukrytej (mięsa). Należy unikać tłuszczy nasyconych, które znajdują się w wieprzowinie oraz przetworach mięsnych. W zamian należy dostarczyć więcej tłuszczy roślinnych, tłustych ryb, nasion oraz orzechów. Warto pamiętać, że oleje w postaci nienasyconej powinno spożywać się na zimno np. jako dodatek do sałatek.
Ciekawostką jest fakt, iż produktami białkowymi można dostarczyć nawet połowę dziennego zapotrzebowania na tłuszcze.

Węglowodany — czy należy ich unikać?

Słysząc słowo „dieta” myślimy, że kategorycznie należy wyeliminować z jadłospisu wszystko co jest źródłem węglowodanów. Może być to problematyczne, ponieważ większość produktów, które spożywamy zawiera węglowodany. Na szczęście dieta niskokaloryczna nie wyklucza tego składnika. Wręcz przeciwnie, powinien on stanowić aż 50% dziennej porcji energii. Węglowodany są najlepszym „paliwem” dla organizmu, a ich odpowiednia ilość w organizmie prowadzi do spalania tłuszczy. W jakiej postaci spożywać węglowodany? W diecie niskokalorycznej powinno znajdować się wiele produktów zbożowych, które są źródłem cennego błonnika. Należy jednak zrezygnować z cukrów prostych znajdujących się w słodkich napojach czy słodyczach.

Artykuł powstał we współpracy ze specjalistami z Instytutu zdrowia Sofra